Hoito-ohjeita silkille:

Silkkikankaat:

Eri silkkikankaille on erilaiset hoito-ohjeet. Pääsääntöisesti käsinkudotut laadut kuten esim. dupion (myös konekudottu), raakasilkki tai kirjailluille silkeille suositellaan aina kemiallista pesua asiantuntevassa pesulassa. Esim. konekudotun dupionsilkin vesipesu pehmentää kangasta niin paljon että esim. verhokankaassa kankaan luonne muuttuu paljon vaikka kangas muuten kestäisikin vesipesun. Mikäli kyse on esim. arkisesta puserosta voit pestä koetilkun ja katsoa onko pesutulos mieleinen. Kaikille juhlavaatteille suosittelemme kuitenkin ehdottamsti kemiallista pesua jotta kankaan ominaisuudet säilyvät alkuperäsinä. Kemiallinen pesu on aina myös em. kankaiden valmistajan ainoa pesuohje. Myös silkkiliimaa eli serisiiniä sisältävä silkkiorganza on aina pestävä kemiallisesti ettei kangas rypisty. Pesetä kaksiosaisen vaatteen molemmat osat samalla kerralla sillä varsinkin voimakasvärisistä tai tummista vaatteista voi pesussa irrota väriä ja värisävy hieman muuttua. Kemiallista pesua suosittelemme mm. dupionille (sekä käsin- että konekudottu), thaisilkille, raakasilkille (huom. intialainen raakasilkki).

Konekudotut laadut (pääasiassa kiinalaiset silkit) kuten Ponge, Paj, Habotai, Burette, Crepe satin, Crepe de Chine, Twill jne. ovat vesipestäviä. Pese silkki käsin tai koneen hienopesuohjelmalla mieluiten nestemäisellä pesuaineella. Voimakkaan väriset kankaat on aina syytä pestä erillään sillä silkille on ominaista voimakas värjäytyminen ja varsinkin tummissa väreissä irtoväriä irtoaa ensimmäisissä pesuissa. Käsinpesussa liotusta on syytä välttää sillä valkuaisainetta sisältävä silkkikuitu kärsii pitkästä liotusajasta. Lyhytkuituisesta silkistä valmistetut kankaat kuten Burette kutistuu ensimmäisessä pesussa n. 6 % - muut kankaat hieman vähemmän. Kuivata tuote suojassa voimakkaalta auringonvalolta ja arat tuotteet mieluiten vaakataossa. Rumpukuivausta tai kuivausta patterin päällä emme suosittele.

Kuivina talvikuukausina on silkille tyypillistä myös sähköistyminen. Tähän avuksi suosittelemme mm. Antistatic Spray-tuotetta (saatavana mm. pesuloista ja tavarataloista). Tuotteeseen suihkutettava antistaattinen spray suojaa silkkiä sähköistymiseltä useamman pesun ajan. Hienojakoinen spray ei jätä tuotteeseen jälkiä.

Tuuletus ympäri vuoden on silkille oiva puhdistuskeino. Tuuleta vaate suojassa aurongonvallta sillä varsinkin kesäkuukausina voimakas auringonvalo haalistuttaa etenkin voimakasvärisiä silkkejä.

Silitys: silityslämpötila on valittava kankaan paksuuden mukaan. Ohuet laadut siliävät jo alemmissa lämpötiloissa mutta esim. paksu satiini tarvitsee jo korkeamman lämpötilan vaikka raudan silkkiasetus onkin aina asennettu ohuimman silkin mukaan. Silkkiin jää helposti vedestä jäljet joten vesihöyry tai sumutus saattaa jättää jäljet kankaaseen. Mikäli niin on päässyt käymään lähtevät vesijäljet vesipesussa pois.

Tahrat: Tahrojen poisto on syytä jättää useimmissa tapauksissa pesulan tehtäväksi. Varsinkin rasva- tai viinitahrat ovat vaikeita poistettavia - joskus jopa mahdottomia. Silkin kyky imeä itseensä väriä voimakkaasti on haitta tahrojen kanssa. Nopea toimitus pesulaan voi pelastaa mm. arvokkaan silkkituotteen kuten silkkimaton.

Japanilaiset silkintoimittajamme sanoivat kerran ohjeeksi silkin hoitoon:

"Hoida silkkiä kuten hiuksiasi - ei sen enempää eikä vähempää."

Siis mitä et tekisi omille hiuksillesi älä myöskään tee silkille. Silkin koostumus on lähellä hiusta ja siksi vertaus on osuva. Aurinko haalistuttaa, liotus ei ole hyväksi mutta hellällä hoidolla pääsee pitkälle. Ja tärkeä on muistaa että eri silkkilaadut eroavat toisistaan suuresti - pitkäkuituinen crepe satin on helppohoitoinen ja kestää vesipesun korkeissakin lämpötiloissa. Käsinkuodottu raakasilkki sensijaan sisältää vielä serisiiniä (silkkiliimaa) ja kudontatiheys voi vaihdella joten sille kemiallinen pesu on ainoa oikea vaihtoehto.


SILKKIPEITTOJEN JA SILKKISTEN TYYNYLIINOJEN JA LAKANOIDEN HOITO-OHJEET:

Silkkilakanat ja tyynyliinat ovat pääsääntöisesti valmistettu Crepe satin silkistä, painoluokat 16,6 tai 19. Crepe satin luonnonsilkki valmistetaan silkkiperhosen tuottamasta yhtäjaksoisesta silkkikuidusta nk. filamenttikuidusta joka on luja ja kevyt silkkilaatu. Kudontatapa on satiini nk. atlassidos jossa oikea puoli on hohtava satiini ja nurja puoli himmeä crepe - tästä nimi Crepe satin. Tämä hienoimmasta silkkilaadusta tehty kangas on erityisen kestävä ja ihoa vasten miellyttävä. Pesu käsin tai koneessa +40 asteisessa vedessä. Pese värilliset erillään ja kuivata tuotteet varjossa. Silitys tarvittaessa +150 astetta. Nk. matkalakanat tai makuupussit tai suojat ovat usein valmistettu Habotai silkistä jolle sopii myös em. hoito-ohje.

Silkkipeitot - päällinen joko puuvillaa tai bambukuitua ja vanu aitoa mulperisilkkivanua ( ei siis lyhytkuituista villisilkkiä - Tussah silkkiä). Silkkipeiton vanu on valmistettu venyttämällä silkkiperhosen kotelosta saatavaa silkkikuitua käsin. Idea on, että vanu sitoo ilmaa ja on kevyt mutta erityisen lämmin. Vanu on venytetty peiton koon mukaiseen mittaan ja kerroksia on useita riippuen peiton paksuudesta (summer, medium, winter jne). Silkkivanu on kiinnitetty päällikankaaseen joko käsin tai koneellisesti. Silkkipeiton pesu ainoastaan asiantuntevassa pesulassa kemialliseti! Vesipesu palauttaa silkkivanun alkuperäiseen muotoonsa ja peiton ilmavuus ja samalla peiton lämpimyys kärsivät. Hyvä huolto peitolle on tuuletus ja varsinkin uuden peiton pöyhiminen jotta kuidut erkaantuvat toistaan ja rakenne ei ole liian tiivis. Silkkipeiton päällä voi käyttää joko silkkistä tai puuvillaista pussilakanaa - pääasia, että lakana on hengittävää luonnonkuitua jonka voi pestä helposti.