silk_roadd_3.jpg

Sanakirja silkistä 丝

Silkkisanastoa tarvitaan jotta ei eksyisi silkkisellä tiellä! Useat kankaiden nimitykset ovat aikoinaan olleet kaytossä pelkastään silkillä mutta keinokuitujen vallatessa markkinoita on usea nimitys kaytössä sekä silkillä että keinoikuidulla. Varmista siis aina viela myyjältä etta esim. ostamasi satiini on silkkiä eikä huomattavasti halvempaa polyesteriä - esim. nimi satiini kertoo siis vain kuinka kangas on kudottu - ei sitä mistä kangas on kudottu! Mikali ostat silkkiä ulkomaillta kannattaa kankaita tutkia tarkkaan vaikka myyjä vakuuttaisi kankaan olevan silkkiä. Tarkkaile kankaan sidosta, lankaa, kiiltoa (silkki hohtaa -viskoosi kiiltää). Silkeissäkin on paljon eroja riippuen valmistusmaasta, kudontatavasta jne. Ja nimitykset saattavat vaihtua myös maittain esim. Thaimaassa kutsutaan keinokuitua usein nimellä "china silk" ja nykyään valitettavsti jopa nimi "thai silk" ei ole tae aidosta luonnonsilkistä. Myös "japan silk" voi viitata keinokuituun. Erityisen varovainen kannattaa olla ostaessa ulkomailta aitoa silkkimattoa - nimi Art. Silk on lyhennys sanoista "artificial silk" (keinokuitu) eikä siis missään tapauksessa tarkoita mitään taiteeseen liittyvää... Pure silk tai natural silk ovat useimmiten aidon silkin takeita. Faux silk ja silk feeling fabric - näillä nimityksillä ei ole mitään tekemistä aidon luonnonsilkin kanssa vaan kyse on keinokuidusta. Usein kuulee kerrottavan, että polttokoe paljastaisi oikean silkin. Totta on, että polttamalla kuitua voidaan erottaa muoviksi sulava keinokuitu luonnonkuidusta mutta ongelmaksi jää tuhkaksi palavan ja edullisen viskoosin erottaminen huomattavasti kallimmaasta silkistä sillä molemmat palavat tuhkaksi. Palamisnopeudessa ja tuhkan värissä on eroa mutta sitä on vaikea huomata pientä palaa poltettaessa. Joten esim. arvokasta silkkimattoa ostaessa kannattaa aina vaatia virallinen aitoustodistus jossa materiaali on mainittu. Toivottavasti alla oleva sanasto edes hieman tasoittaa silkkitiellä kulkemista.

Huom! Vuodesta 2010 asti silkin hinta on noussut koko ajan ja hinnannousu on jatkuu edelleen. Kiinan valtion tekemät supistukset silkin tuotantoaloissa sekä melkein vuosittaiset laajat tulvavahingot Kiinassa vaikuttavat koko maailman raakasilkin hintaan sillä Kiina on suurin raakasilkin tuottaja ja korotukset ovat osin tuplanneet raakasilkin hinnan. Keväällä 2011 silkki oli kalleimmillaan yli 15 vuoteen ja silkin hinnan laskua ei ole odotettavissa tulevaisuudessakaan.

Burette - valmistetaan kehräyksen jälkeen jäljelle jääneista lyhyista silkkikuiduista. Kangas on hieman nypyllinen ja kutistuu ensimmäisessa vesipesussa n. 7-8%. Joskus burettea kutsutaan virheellisesti myös raakasilkiksi johtuen ontuvasta käännöksestä engl. raw silk noil (raakasilkkijäte). Sopii vaatetuskankaaksi erinomaisesti, värjäytyy hyvin! Uutena kankaana on nk. ohut burette jossa loimilanka on kehrätty silkkilanka eikä lyhytkuituinen burettesilkkilanka. Ohut burette 22 on sileämpi ja laskeutuvampi ja kalliimpi kuin perinteinen Burette 34. Saatavana myös intialainen burettesilkki .
Burettesilkissä on huomiotava kuidun lyhyys joka voi aiheuttaa kuitujen irtoamista - burettesilkin pinta on myös epätasainen joten tämä materiaali ei ole suositeltava esim. allergiasta ja arasta ihosta kärsiville. Silloin parempi valinta on sileämpi ohut burette jossa loimi korkealaatuisempi. Silkkikangas joka on hinnaltaan edullinen.

Chiffon - sifonki, pehmeä tasainen kangas jossa kudontalankana lievästi kierteinen silkkilanka. Läpinäkyvä, laskeutuu hyvin. Sifongin painoluokat yleisesti 3,5 - 6 mommea eli 15 - 26 g/m2. Ohuin on yleinen húivikankaana, paksummat sopivat myös vaatetukseen. Kutsutaan myos nimella Gauze. Sopii huivikankaaksi ja myös pohjakankaaksi huovutukseen. Saatavana myös Crinkle chiffon eli kestorypytetty sifonki.

Crepe de Chine - kiinankreppi. Voimakkaasti kierteisesta kangasta koneellisesti kudottu silkki. Kankaan molemmat puolet samanlaiset. Suosittu kangas mm. luxushuiveissa.Laskeutuu kauniisti paksunakin kankaana. Heavy Crepe - paksu kiinankreppi joka ihanteellinen morsiuspuku tai juhlapukukangas.

Crepe Satin - silkkisatiini, kreppisatiini. Pitkäkuituisesta silkkilangasta kudottu satiinisidoksinen silkkikangas.Silkkikankaista hohtavin tai kiiltävin. Kauniisti hohtava pinta, nurja puoli himmeä. Paksumpaa satiinia kutsutaan myos Duchess satiiniksi. Muita nimityksiä mm. Charmeuse, Silk Satin, Plain satin (nurja puoli silea). Kauniisti laskeutuva. Ihanteellinen materiaali esim. tyynyliinoihin, lakanoihin, aamutakkeihin jne.

Duchess satin - paksu silkkisatiini jonka painoluokka 30-50 mommea eli 130g/m2 ja sitä painavammat satiinit. Luxuskangas joka on sopiva mm. hääpukuihin, iltapukuihin jne. Valmistettu arvokkaimmasta nk. silkkifilamenttilangasta satiinisidoksella.

Dupion, duppion, doupion - yleensä intialainen kangas jossa kudelangan vahvuus vaihtelee johtuen kudontalangan epätasaisuudesta. Kangas voi olla käsin- tai konekudottu. Konekudotun duppionin erottaa sileämmästä pinnasta. Nk. dupion lanka kelataan erikoismenetelmällä kahdesta toisiinsa kiinnittyneestä kotelokopasta. Nk. kaksoiskotelokopan lanka on välillä yksinkertaista ja välillä kaksinkertaista luoden lankan oman efektin. Langassa on siis paksunnoksia jotka saavat aikaan elävän pinnan ja kankaaseen kauniin hohdon. Saatavana myos ohuempi kiinalainen, koneellisesti kudottu duppion.

Georgette - tiukkakierteisestä pitkakuituisesta silkkilangasta kudottu paksu sifonki. Pinta hieman epätasaisempi kuin sifongissa. Laskeutuu kauniisti ja on sopiva kangas esim. morsiuspukuihin, laahuksiin jne.

Filamenttisilkki - silkkiperhosen toukan kehräämä yhtäjaksoinen silkkikuitu. Silkkiperhosen toukka kehrää ympärilleen nk. kokongin eli kotelokopan. Yhdessä kotelokopassa saattaa olla yli kilometri yhtäjaksoista säiettä. Kuitu puretaan kokongista liottamalla sitä kuumassa saippuliuoksessa ja kelaamalla kuitu vyyhdille. Filamenttisilkki on silkeistä arvokkainta ja filamentista valmisteut langat ja kankaat laadultaan parhainta silkkiä.

Fuji - kiinalainen koneellisesti kudottu silkki. Muistuttaa hieman pellavaa, kangas hieman jäykähkö. Tasainen pinta, molemmat puolet samanlaisia.

Habotai - kutsutaan myos Ponge silkiksi tai ohuinta laatua Paj silkiksi. Valmistettu kehrätystä silkistä koneellisesti kutomalla. Tasainen pinta ja suosittu materiaali mm. silkinmaalauksessa. Ulkomailla kutsutaan yleisesti China silk - kangas on valmistettu Kiinassa ja on hyvin yleinen ja edullinen silkkikangas.
Yleisin silkki esim. silkinmaalauksessa.

Jacquard - tarkoittaa kudontatapaa jossa yksivärinen kangas on kuvioitu jacquardkudonnalla jossa esim. kuvio matta ja pohja kiiltävä. Saatavana esim. jacquard satiini, jacquard duppio, jacquard burette. Upea ja helppohoitoinen silkki esim. paitapuseroon!

Kokongi l. silkkiperhosen kotelokoppa. Silkkiperhosen toukka kehrää ympärilleen kokongin eli kotelokopan. Yhdessä kotelokopassa voi olla jopa 1000 mtr yhtäjakoista nk. filamenttisilkkiä.

Kuponki - määrämittainen pala kangasta. Yleensä 2-5 mtr eli yhtä asua varten tarkoitettu kangaserä.

Matka - intialainen raakasilkkikangas. kts. alla.

Momme - silkin neliöpainoa kuvaava termi. Yksi momme on 4,3 g. Tärkeä paino erityisesti kiinalaiselle silkille jonka yhtena hinnoitteluperusteena mommepainoa pidetaan.

Muga - intialainen villisilkkilaji. Luonnossa vapaana elävän perhosen tuottamaa mugasilkkiä kutsutaan myös kultaiseksi silkiksi (Golden silk) sillä tämä silkkilaatu on kullankeltaista johtuen perhosten toukkien syömästä ravinnosta (mm. tammenlehvät). Yksi arvostetuimmista villisilkkilajeista ja villisilkeistä kallein.

Orgaza - sileäpintainen, läpinäkyvä silkki jossa mukana vielä silkkiliimaa eli serisiiniä.Jäykähkö kuten tylli. Kaunis himmeä hohto.

Raakasilkki - yleensa intialainen silkkikangas jossa kudontaan käytetyssä silkkilangassa on vielä jäljellä serisiinia eli silkkiliimaa. Kangas usein pellavan oloinen, hieman jäykähkö kangas. Käsinkudottu. Sopiva kangas mm. jakkuun.

Sarisilkki - intialainen kangas joka pääsääntöisesti myydään n. 5-6 mtr erissä jossa kangasta yhteen asuun. Sarisilkki voi olla viskoosia, silkkisekoitetta, keinokuitua ja myös aitoa silkkiä kalliimmissa juhla-asuissa. Pelkkä nimi sarisilkki ei siis tarkoita, että kangas on aitoa silkkiä vaan nimitys on yleisnimi tälle juhlakankaalle (vrt. esim vuorisilkki). Sarisilkkilangoissa silkin määrä vaihtelee suuresti ja yleensä vähäinen sillä aitojen sarisilkkien (100 % silkkiä) tuotanto pientä verrattuna viskoosi/keinokuitu/sekoite sarisilkkiin. Huomio myös että esim. banaanisilkkilanka ei sisällä ollenkaan silkkiä vaikka nimi niin antaa ymmärtää. Banaanisilkki on bananiin lehdistä valmistettu rayon lanka eikä sillä ole nimestään huolimatta mitään tekemistä aidon luonnonsilkin kanssa.

Satin - tarkoittaa kudontatapaa jonka tuloksena kankaan oikea puoli on hohtava ja nurja puoli matta. Nimi ei automaattisesti tarkoita, että kangas olisi silkkiä vaan kudontalanka voi olla mitä materiaalia tahansa ja siksi ostaessa satiinia onkin oltava erityisen tarkkana. Silkissä usein satiinien nimitykset Crepe satin, Duchess satin tai Charmeuse satin. Nimi Silk satin tai Silk/Satin on usein silkinhohtoista keinokuitua tai viskoosia.

Serisiini - silkkiliima joka suojaa kuitua kehruuvaiheessa. Yleensa poistetaan silkista keittämällä. Jos silkissa on silkin tuoksu johtuu se usein serisiinistä. Serisiini on arvokas, ihoa hoitava aine joka myydaan kosmetiikkateollisuudelle kaikkein hienoimpien ihonhoitotuotteiden raaka-aineeksi.

Silkkibrokadi - Brocade. Usein kudottu käyttäen metallilankaa, viskoosia ja silkkiä. Silkin osuus yleensä n. 10-30% jos sitäkään. Mm.keisarien Kiinassa aikoinaan kaytettiin aitoa silkkibrokadia - nykyään valmistus useinmiten liian kallista koska brokadi painava kangas. Poikkeuksen tekee Intia jossa aitoa silkkibrokadia vielä valmistetaan lähinnä saripukujen koristeeksi.

Silkkisametti - yleensa pohjakangas silkkia ja nukka viskoosia eli 18% silkkia, loput viskoosia. 100 % silkkisametti on harvinaisempaa ja kallista mutta sitäkin on saatavilla.

Silkkivanu - kallein silkkivanu on silkkiperhosen kotelokopasta venytettyä silkkiä. Aluksi kolmionmallisissa kehissä venytetty silkkivanu venytetään lopulta monikerroksisenä haluttuun muotoon ja vahvuuteen. Ohut kuitu sitoo itseensä paljon ilmaa ja on erinomainen eriste sekä kylmää että kuumaa vastaan. Tämä hienoin laatu on sopiva mm. peittohin tai eristeeksi mm. vaatteisiin. Silkkivanu voidaan tehdä myös villisilkistä tai lyhyestä silkkikuidusta nukittamalla. Villisilkkivanu tai lyhytkuituinen silkkivanu on laatunsa vuoksi edullisempaa kuin pitkäkuituinen silkkivanu ja esim. villisilkkivanu saattaa olla väriltään beigen eri sävyjä.

Shantung - alunperin tarkoittanut Kiinassa Shantungin alueella valmistettua silkkiä. Nykyisin Shantung silkki on koneellisesti kudottua eika sen valmistusaluetta voi nimen perusteella päätellä. Kankaan pinta on hieman nypyllinen johtuen kudontalangan epätasaisuudesta. Kaunis hohtava pinta.

Tafti - aito silkkitafti on helmenhohtoinen ja sileäpintainen, hieman "kahiseva" silkki. Erona samantapaiseen dupion silkkiin on mm. kankaan sidos ja langan laatu. Taftisidoksen loimilangat ovat tiheässä suhteessa kuteeseen tehden kankaaseen "paperimaisen" ja "kahisevan" pinnan joka on dupionista poiketen täysin sileä. Tafti, taft, taffeta - nimi on harhaanjohtavasti käytössä yleisesti myös keinokuitukankailla joten aidon silkkitaftin erottaminen keinokuitutaftista voi maallikolle olla joskus vaikeaa. Hintaero näiden kahden kuidun (luonnonsilkki/keinokuitu) on iso ja ominaisuudet hyvinkin erilaiset. Aito silkkitafti on yleinen hääpuvuissa, vaatetuksessa ja sisustuksessa mm. kalliimmissa verhoissa.

Thaisilkit - Thaimaassa käsin- tai konekudotut silkkikankaat. Kankaan vahvuus ilmoitetaan usein - ply, eli esim. 1-ply, 2-ply eli kerroksia. Mita suurempi numero sen paksumpi ja kalliimpi kangas. Thaisilkin nimitystä käytetään joskus myös keinokuitu tai sekoitekankaissa joten pelkkä nimitys "thai silk" ei ole valitettavasti aina tae 100 % luonnonsilkistä - varmista siis aina vielä myyjältä että kyse on aidosta luonnonsilkistä sillä hintaero sekoitekankaan/keinosilkin ja luonnonsilkin välillä on suuri.

Tussah - villisilkki. Luonnossa vapaana elava perhonen jonka kotelokopat kerätään talteen perhosen tultua niistä ulos. Kotelokoppa on siis rikkoutunut eika yhtäjaksoista arvokasta silkkifilamenttia voida kelata. Tussah silkki valmistetaan kehräämällä. Tussah on viljeltya silkkiä tummempaa väriltään sekä karkeampaa johtuen esim. villisilkkiperhosten syömästä ravinnosta joka voi olla vaikkapa tammenlehtiä tms. Villisilkki on myös kuidultaan epäpuhtaampaa kuin viljelty silkki joten esim. allergisen henkilön kannattaa valita luonnostaan puhtaampi mulperisilkki villisilkin sijaan. Tämä kannattaa erityisesti huomioda mm. silkkipeiton vanulaatuja verratessa. Hinnaltaan villisilkki on mulperisilkkiä edullisempaa. Villisilkkilaatuja mm. Tussah, Jammamai, Muga, Eri jne.

Twill - kiinalainen, koneellisesti kudottu tiheäsidoksinen kangas. Helmenhohtoinen, molemmat puolet samanlaiset. Suosittu laatu mm. silkkisolmioissa. Sopii esim. silkinmaalaukseen ja vaatetuskankaaksi.

Villisilkki - kts. Tussah

Vain silkki on silkkiä...

SILKKITUONTI SORRI

Rengontie 113, 12920 Topeno

p. 0400 911 682

dp_yellow.jpg